VERBOUWINGEN

De meeste verbouwingen vinden plaats in de meest voorkomende huizen uit de jaren ‘70 tot ‘90, waarbij de badkamer meestal op de eerste verdieping is en gemiddeld 4-9 m² groot is.  Maar uiteraard verbouwen wij ook veel grotere badkamers van 15 m² en groter. Ook bouwen wij badkamers in zeer oude panden. Dus niet alleen jaren dertig panden, maar ook zelfs in grachtenpanden uit 1650 en boerderijen uit de 19e eeuw, waar echt alles extreem scheef is. Er is dus werkelijk geen uitdaging in badkamer verbouwingen die wij niet aangaan.

SLOPEN

Het project begint normaal met het afplakken van het looppad naar de badkamer. Op de eerste dag, soms wel de eerste twee dagen, wordt de badkamer gesloopt. Al het afval komt in de container die direct bij de ingang wordt geplaatst. Meestal zijn dit 3-6 m³ afvalcontainers.

ONTWERP

Een professioneel ontwerp is meestal pas na het slopen mogelijk omdat pas dan alles goed zichtbaar is zodat alles zo efficiënt mogelijk gepland kan worden. De tekening wordt in 3D foto realistische kwaliteit uitgewerkt en dan nog als project tekening met alle maten en afstanden. Dit soort tekeningen zijn zeer uniek. Normaal werken badkamerspecialisten slechts met impressies waar zeer veel interpretatie mogelijk is. Bij ons worden zelfs de stopcontacten, hoogtes van toiletten en alle details in de tekening genoteerd. Hierdoor is er geen ruimte voor interpretatie en misverstanden.

LEIDINGWERK

Leidingen worden bij ons alleen geperst. Het is tegenwoordig ook al standaard, maar wij doen dit al 12 jaar en persen alles af. Niet alleen de nieuwe buizen, maar ook alle verbindingen met oude buizen worden geperst en niet gesoldeerd of gekneld. Indien alle leidingen verwijderd kunnen worden, vervangen wij alle leidingen in de badkamer voor nieuwe. Soms zijn de situaties zo dat er leidingen in de vloer lopen waar wij niet bij kunnen komen zonder andere ruimtes te beschadigen. Dan wordt alleen dat wat mogelijk is vervangen.

CONSTRUCTIES

Het constructiewerk in badkamers is zeer belangrijk. In oude panden moeten bijvoorbeeld vloeren gestort worden op lewis platen. Als deze niet stabiel genoeg zijn, dan breken later de voegen. Wij gebruiken nooit hout voor plafond of wand hout voor constructiewerk omdat er door condens altijd werking is, zelfs in de muren van de badkamer. Alle wandconstructies zijn gemetseld van giboblokken of zoals de plafonds van metaal profielen van metal stud.

TEGELWERK

Tegelwerk doen wij meestal met 60 x 60 tegels of groter. De huidige foutmarges bij tegelwerk zijn op dit moment zeer grof. Zo mogen twee tegels naast elkaar 1,5 mm uitsteken tegenover elkaar. Dit is ongeveer de dikte van een voeg en ziet er erg lelijk uit. Wij tegelen zeer strak en het lukt ons meestal binnen 0,3 mm te blijven. De marges hebben ook met de tegelkeuze te maken. Alleen een klein percentage tegels zijn zo maatvast en recht dat zo’n strak tegelwerk mogelijk is. Daarom kiezen wij de tegels die wij plaatsen zeer zorgvuldig uit. Alle tegels die wij in het assortiment opnemen worden eerst uitvoerig getest.

VOEGWERK

Wij blijven doorontwikkelen en zo hebben wij vanaf het derde kwartaal 2018 ons voegwerk extreem verbeterd. Wij werken nu met zwembad kwaliteit voegen in al onze all-in badkamers waar wij ook zelf de tegels leveren. Dat zijn voegen die 100% waterdicht zijn en extreem sterk. Normale badkamer voegen zoals de WD van Schönox is de meest gebruikte voeg onder badkamerspecialisten, maar is niet waterdicht. Deze voeg neemt vocht op en laat ook vocht door. Dat zie je voornamelijk bij het douchen dat de kleur van de voeg veranderd. Het nadeel is dat dit soort voegen zeer snel verkleuren door kalkvlekken en viezigheid. Onze keuze voor de zwembad voegen was ook niet makkelijk. Omdat het zeer moeilijk is om met deze voegen te werken. Als je een fout maakt en er vlekken van de voeg op de tegel komen, dan moet je in het ergste geval de tegels slopen omdat de voeg zo sterk is dat je deze niet meteen van de tegel kan verwijderen. Je moet dus én de voeg én de tegel goed kennen om te kunnen beoordelen hoeveel minuten tijd je hebt om voeg resten te verwijderen. Ook is de voeg vele malen duurder dan normale voegen. Daarom werkt ook zo goed als niemand met dit soort voegen in badkamers. Maar toch is het de enige oplossing voor de lelijke verkleuringen in badkamers.

STUCWERK

Stucwerk in badkamers werkt vocht regulerend. Het neemt het teveel aan vocht op en geeft het weer terug als de ruimte opdroogt. Tijdens het douchen is geen ventilatie sterk genoeg om al het vocht direct uit de badkamer te zuigen. Het duurt vaak zelfs een uur voordat de badkamer goed droog is. Een gestuct plafond zorgt ervoor dat er veel minder condens is en de badkamer minder snel beslaat. Nog beter zijn badkamers waar ook alle muren, behalve de doucheruimte, zijn gestuct. Dit soort badkamers beslaan meestal helemaal niet omdat er genoeg oppervlak is dat vocht kan opnemen.