Alles over badkamer kranen

Er is zoveel keuze op het gebied van badkamer kranen. Allereerst heb je inbouwkranen en opbouwkranen. Badkamer kranen kan je tevens in drie bekende categorieën onderverdelen; de wastafel kraan, de douchekraan en bad kraan. Daarnaast is er keuze tussen de fonteinkraan, de bidet kraan en een bidet douche.

Inbouwkranen

Inbouwkranen zijn kranen waarvan de thermostaat en/of menggedeelte zich in de muur bevind. Buiten de muur steken alleen de draai knoppen van de kraan of thermostaat uit. Een inbouwkraan heeft een moderne, luxe uitstraling en is ook onderhoudsarm. Het nadeel zit vooral in de installatie daarvan, het is  moeilijker om een inbouwkraan goed en waterpas te plaatsen. Als deze in een betonnen muur geplaatst moet worden is het breekwerk een duidelijke extra klus. Als het in gibo tussen muurtjes geplaatst moet worden, dan is de muur aan de buitenkant van de badkamer altijd beschadigd. Daarna moet deze muur altijd opnieuw behangklaar worden gestuct.

 

Douche inbouwkraan

Praktisch alle douche-inbouwkranen beschikken tegenwoordig over een thermostaat. Bij douche inbouwkranen horen verder bij een stortdouche ook een handdouche. De stortdouche is in twee varianten mogelijk. Als muurmodel waar de stortdouchearm uit de muur komt of als plafondmodel waar de stortdouche stang vanuit het plafond komt. Naast de stort douche, ook wel regendouche genoemd, hoort bij een inbouw doucheset ook een handdouche inclusief handdouche houder. In sommige gevallen wordt de handdouche houder vervangen voor een glij stang.

 

Wastafel inbouw kraan

Wastafel inbouwkranen zijn veel makkelijker dan douche inbouwkranen. Deze hebben geen thermostaat en de inbouw lukt soms zonder de muur aan de achterkant te beschadigen.

Over het algemeen wordt een wastafel kraan zo geplaatst dat er zo’n 10-15 cm aanwezig is tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand. Aangezien badkamer wastafels zeer verschillend zijn in diepte, en ook de inbouw wastafel kranen zeer verschillende uitloop hoogtes hebben, is dat altijd per geval te bepalen. Ook bij inbouw wastafel kranen is onderhoud één van de belangrijkste voordelen naast het strakke design.

 

Bad inbouwkranen

Bij bad inbouwkranen is de kraan en thermostaat meestal exact hetzelfde als in de douche. Het verschil zit soms in de handdouche die weleens vanuit het bad komt, dus als bad inbouw handdouche gemonteerd wordt. Ook de uitloop is anders. In plaats van een stortdouche hebben wij of een wand uitloop of een bad vul combinatie waar het water uit de overloop van het bad komt.

 

Fontein inbouwkranen

Fontein inbouwkranen zijn de meest eenvoudige inbouwkranen omdat er geen meng kraan inzit.

maar alleen een stopkraan. Dit omdat er voor toilet fonteintjes alleen koud water aangesloten wordt.

 

Opbouwkranen

Opbouwkranen worden voornamelijk daar geplaatst waar inbouwkranen technisch te moeilijk zijn of waar het budget het niet toelaat. Voordelen van opbouw zijn voornamelijk dat het veel makkelijker te monteren is. In sommige situaties hoeft er niet eens iets aan de leidingen te gebeuren. Nadelen zijn voornamelijk dat het onderhoud tijdrovender is. Het is lastig bij de moeren te komen en om alles kalkvrij  te houden.

 

Douche opbouwkraan

Er zijn twee soorten doucheopbouw kranen. De eerste is een opbouwkraan met glijstang, handdouche en een douchekop. De tweede is een set bestaande uit een douchekraan verbonden via een stang met een stortdouche. Meestal is er voor de stortdouche nog een houder voor een handdouche óf de stortdouche stang functioneert dan tegelijkertijd voor een glijstang. Deze tweede variant is de meest voorkomende douche opbouwkraan.

 

Bad opbouwkraan

Een bad opbouwkraan is wel degelijk anders dan een douche opbouwkraan. Het grootste verschil is dat de bad opbouwkraan een uitloop heeft. Verder hoort er ook een handdouche en een douchekop bij.

 

Baddouche opbouwkraan

Dit is meestal een badkraan die wat hoger gemonteerd wordt. In plaats van een handdouche met een houder wordt er een handdouche met glijstang gemonteerd.

 

Bidet kraan

Een bidet kraan is over het algemeen opbouw en wordt op een bidet gemonteerd. Het grootste verschil is dat de straal niet recht naar beneden gaat maar meer naar voren.

 

Bidet douche

Een bidet douche is meestal direct naast het toilet gemonteerd en heeft naast een kraan, een slang en een douchekop. De aan/uit knop zit direct op de douchekop wat de aansturing op die manier makkelijker maakt.

 

Douche paneel

Een wat andere opbouw douchekraan is een douche paneel. Dat is een opbouw paneel met geïntegreerde douchekoppen welke in het paneel ingebouwd zijn. Ook de hand-en stortdouche zijn onderdeel van het paneel. Het kan als set worden opgehangen en via flexibele slangen aangesloten. Een bijzonderheid is dat deze panelen vaak ook jets hebben. Toch is van deze jets niet teveel te verwachten. Er komt maar een zachte straal water uit. Er is behoorlijk wat waterdruk nodig zodat het in de buurt van een whirlpool massage jet komt.

 

Bespaar tot 40% - Gratis Offerte Aanvraag in 15sec

  
Please leave this field empty.