Alles over baden van vierkante acryl baden tot baden uit glas

Een bad in de badkamer is meestal een luxe waar niet ieder ruimte voor heeft. In de oude badkamers waren altijd baddouchecombinatie die tegenwoordig voor een inloopcabine worden vervangen. Wie er dan nog ruimte heeft voor een bad naast de inloopdouche heeft een ruime keuze uit vormen en materialen. De meest verkochte baden zijn zeker de rechte 180×80 acryl baden maar de trend gaat eerder voor vrijstaande baden indien er ruimte voor is.

Hier een overzicht van alle soorten baden.

 

1- Vierkante bad

 

Foto van een recht bad 180×80

 

Het meest gekochte bad is het vierkante acryl bad in 180×80 uitvoering. Vaak zijn de badkamers vanaf de bouw zo ingedeeld dat een 180×80 bad er goed in past en een 190×90 vaak al weer te groot is. In deze categorie baden zijn er talloze modellen beschikbaar zoals symmetrische baden waar je goed met z’n tweeën in kan liggen. Kenmerk is dat deze vaak wat breder zijn en over het algemeen niet geschikt om deze als bad douchecombinatie te gebruiken. Dit vanwege het ontbreken van een verdiepte en uitgebreide douchekant.

 

Dan heb je daarentegen de baden die als baddouchecombinatie zijn geschikt door het plaatsen van een badwand. Zelden, maar toch nog leverbaar, zijn metalen baden. Sommige gebruikers zweren voor de degelijke kwaliteit van een metaal bad met keramische afwerking. Voordeel van deze baden is dat deze onder het gewicht van het water niet vervormen en daardoor de waterdichte afwerking veel makkelijker is. Echter, een deskundige kan een acryl bad net zo waterdicht afwerken zodat dit eigenlijk geen argument is voor een metalen bad. Buiten acryl zijn er bijvoorbeeld quaryl baden die voornamelijk door de strakke hoeken opvallen. Het meest bekende voorbeeld is de Squro van V&B.

 

Kenmerken standaard vierkante baden:

 • 180 x 180
 • Acryl baden
 • Symmetrische baden geschikt voor 2 personen
 • Baden met bad douche combinatie

 

2- Hoekbaden

 

Foto van een groot hoekbad

 

Een hoekbad is meestal 145×145 maar zijn ook beschikbaar in vele andere maten.

Deze baden worden in grotere uitvoeringen in ruimere badkamers geplaatst met een aparte doucheruimte. Dit omdat deze hoekbaden meestal niet geschikt zijn als bad douche combinatie. Een hoekbad is over het algemeen breder en dus veel ruimer. Voor één persoons gebruik zou het volume van het bad nadelig kunnen zijn. Het duurt namelijk langer voordat het bad vol is en het koelt sneller af dan een standaard recht 180×80 model. Voor kinderen is het net een kleine zwembad.

 

Kleine hoekbaden

 

Foto van een klein hoekbad

 

Toch zijn er ook kleine hoekbaden. Dit zijn eigenlijk eerder rechte baden van bijvoorbeeld 180×80 met een hoek eraf. Deze baden worden vaak aangeschaft voor kleinere ruimtes waar een normaal bad de doorloop zou blokkeren. Door het ontbreken van een hoek is het lig comfort maar minimaal beperkt, maar voor de doorloop in de badkamer een grote winst. Kleine hoekbaden worden vaak ook als baddouche combinatie gebruikt. Je heb ze in breedtes van 90cm maar ook van 70cm. De lengtes variëren meestal tussen 190 en 160 cm.

 

Kenmerken hoekbaden:

 • Grotere hoekbaden (145×145) zijn breder en ruimer t.o.v. een standaard bad
 • Kleinere hoekbaden voor ruimtes waar doorloop beperkt is
 • Kleinere versies geschikt als bad douchecombinatie                                                       

 

 

 

 

3- Vrijstaande baden

 

Foto van een vrijstaande bad

 

Een vrijstaand  bad is eigenlijk het bad in zijn oorspronkelijke vorm. Vroeger waren deze van hout en natuursteen en later te krijgen in koper en metaal. Tegenwoordig zijn vrijstaande baden van diverse kunststoffen. Over het algemeen is een vrijstaand bad extreem zwaar omdat deze van massief kunststof is. In de afgelopen jaren zijn deze baden extreem populair geworden en is ook het aantal producenten gestegen.

 

Tegenwoordig zijn er naast massieve baden ook holle vrijstaande baden te krijgen. Deze zien er van buiten hetzelfde uit, maar zijn van binnen leeg. Voordeel is dat deze veel minder zwaar zijn en makkelijker te monteren. De laatste tijd zie je ook meer massieve baden die steeds lichter in gewicht zijn. Deze hebben wel degelijke het gevoel van een massief bad, maar zijn tegelijkertijd licht genoeg om deze naar de eerste verdieping te dragen en normaal te kunnen installeren.

 

Vrijstaande baden worden zoals de naam het zegt niet ingebouwd en dus niet betegeld. Een ander verschil zijn de kranen. Bij een staand bad hoort een staande kraan. Het is niet verplicht en er zijn andere opties met opbouw of inbouwkranen. Toch is een staande kraan speciaal voor dit soort baden ontwikkeld en past er ook het beste bij. Let op dat een vrijstaand bad over het algemeen veel dieper is en een groter volume heeft in vergelijk met een inbouwbad van dezelfde maat. Dat betekent dat je in zo’n bad misschien niet zo lekker kan zitten dan in een 180×80 bad. Soms is de ervaring dat mensen in deze baden helemaal wegzakken omdat deze te groot zijn. Als het bad te diep is kan je je afhankelijk  van je lengte niet goed steunen op de rand van het bad en zak je weg. Ga daarom altijd eerst proef zitten bij dit soort baden.

 

Kenmerken vrijstaande baden:

 • Tegenwoordig keuze uit diverse kunststoffen
 • Zowel massief als holle baden
 • Voorzien van staande kranen
 • Veel dieper en groter van volume
 • Ga eerst proef zitten

 

4- Diepe baden

Diepe baden komen zelden voor omdat er weinig vraag naar is. Aangezien de baden vaak 80cm of hoger gemonteerd moeten worden, is er een opstap nodig om er in te komen. Het risico bij zo’n opstap is dat je makkelijk uit kan glijden. Afhankelijk van de uitvoering kan je je armen niet steunen omdat de rand te hoog is. Toch hebben de meeste een steun in het bad zodat het dan geen probleem is. Een verdiept bad is over het algemeen ook wat groter omdat deze nog extra armsteunen aan de binnenkant moet hebben.

 

Kenmerken diepe baden:

 • Niet veel aanbod
 • Opstap nodig om eruit te komen
 • Extra armsteunen nodig

5- Beton Ciré baden

Een beton ciré bad  is een exclusief maatwerk product en komt zeer zelden voor. De grootse uitdaging is het stevig bouwen van zo’n bad en het waterdicht maken daarvan. Het stucen met beton ciré is dan ook veel ingewikkelder dan het stucen van rechte muren. Deze baden behoren zeker tot de duurste naast het natuurstenen baden.

 

Kenmerken betone ciré baden:

 • Zeer exclusief maatwerk
 • Cruciaal is het stevig bouwen en waterdicht maken van zo’n bad

 

6- Betegelde baden

Een betegeld bad komt zelden meer voor vanwege teveel nadelen. Over het algemeen is de voorbereiding vergelijkbaar met beton ciré baden. De tegels beperken het dan heel extreem. Om een comfortabel bad te bouwen moet je mozaïek gebruiken, anders zijn de vlakken te recht en zit het niet lekker. Mozaïek heeft als nadeel dat er zeer veel voegen nodig zijn wat het onderhoud weer moeilijk maakt.

 

Kenmerken betegelde baden:

 • Komt zelden meer voor
 • Mozaïek geeft het bad meer comfort
 • Onderhoud is intensief

 

7- Glas baden

Een bad helemaal uit glas. Het ziet er top uit als het schoon is. Na gebruik moet je zo’n bad helemaal schoon maken. De baden zijn net als spiegels, je ziet er alles op. Dit soort baden zijn zeer exclusief, maar zeer intensief in onderhoud. Bij dagelijks gebruik is het leuk als je je een werkster kan permitteren voor de dagelijkse schoonmaakbeurt.

 

Kenmerken glasbaden:

 • Exclusief
 • Dagelijks onderhoud

 

8- Whirpools

Een whirpool is een subcategorie van alle inbouwbaden. Praktisch elk inbouwbad kan tegenwoordig als whirlpool uitgevoerd worden. Vroeger kon je whirlpools alleen bij producenten van het bad zelf bestellen.  Tegenwoordig zijn er bedrijven die in elk kaal bad een whirlpool systeem kan inbouwen. Er zijn zeer veel mogelijkheden bij whirlpools. Je kan de jets over het algemeen onderverdelen in lucht en water jets. De luchtjets zijn vaak in de bodem van het bad geïnstalleerd. Deze zorgen ervoor dat het water wat sneller afkoelt. De waterjets hebben duidelijk meer kracht en hebben meer een massage functie in de vorm van rug, – zij en-voetjets. Verwacht echter geen wonderen, het zijn over het algemeen geen turbojets zoals die van buiten spa’s. Voor zeer krachtige jets moet je bijvoorbeeld naar de meest luxe baden van V&B. Deze kosten alleen vijf tot tien keer zoveel dan de standaard whirlpool.

 

Kenmerken whirlpools:

 • Voor praktisch elk inbouwbad is tegenwoordig een whirlpool
 • Veel mogelijkheden in gebruik
 • Voor zeer krachtige jets zijn meer luxere baden aan te raden

 

9- Kwartrond bad

Een kwartrond bad is eigenlijk zeer vergelijkbaar met een hoekbad of een vijfhoek bad. Het enige verschil is dat de ontbrekende hoek van dit bad rond loopt. Maar de voor en nadelen zijn praktisch het zelfde. Het grootste verschil is dat de voorkant van het bad niet met grote tegels betegeld kan worden  omdat deze rond loopt. Voor ronde baden gebruik je over het algemeen mozaïek of speciaal stucwerk om deze af te werken.

 

Kenmerken kwartrond bad:

 • Ontbrekende hoek loopt rond
 • Daarom gebruik van mozaïek tegels of speciaal stucwerk

10- Gehandicapten bad

Een bad voor gehandicapten is een zeer speciaal bad die voor normaal gebruik en onderhoud niet zo praktisch is, maar voor gehandicapten het enige alternatief. Meest bekend zijn de baden met een deurtje. Het is de enige manier om voor gehandicapten in een bad te stappen zonder over de hoge rand van het bad te moeten. Grootste nadeel is dat je in een leeg bad moet stappen, vervolgens het deurtje sluit en dan het bad laat vollopen. Een goede waterdruk is daarom belangrijk, zodat het bad snel volloopt. Met een open deurtje kan dit bad ook goed als bad douchecombinatie gebruikt worden.

 

Kenmerken gehandicapten bad:

 • Het enige alternatief
 • Goede waterdruk belangrijk
 • Bad inclusief open deurtje ook functioneel als bad douche combinatie

 

Bespaar tot 40% - Gratis Offerte Aanvraag in 15sec

  
Please leave this field empty.