badkamer renovatie

Badkamer Renovatie

Dit is de meest complete uitleg over badkamer renovaties. As je informatie mist of nog vragen hebt die hier niet beantwoord zijn, stuur ons een bericht met jouw vragen.

A. Badkamer renovatie in de meest voorkomende situaties

A.1 Oude badkamer bevalt helemaal niet meer -> complete badkamer renovatie

Dit zijn de meest voorkomende projecten. Bij een badkamer renovatie beslis je hoe je badkamer er de volgende 30 jaar uit moet zien, moet functioneren en onderhouden moet worden. Een belangrijke beslissing waar goed advies meestal noodzakelijk is om het uiterste uit een vaak (te) kleine ruimte te halen. Een badkamer kan van te voren ingetekend worden, maar hoe het praktisch voelt om deze te gebruiken is meestal niet goed voor te stellen en daarvoor heb je advies nodig.

A.2 Zware lekkage -> waardoor complete badkamer renovatie nodig

Na een zware lekkage is het vaak nodig om alles vanaf het begin op te bouwen. Gedeeltelijke badkamer renovaties zijn meestal zeer moeilijk en zeker niet voordelig voor wat je ervoor krijgt. Dit omdat er niet bekend is wat er onder de tegels zit. Vaak is het ook onmogelijk om degelijke garanties te verlenen en daarom is in de meeste gevallen een complete badkamer renovatie de enige duurzame oplossing.

A.3 Nieuwbouw helemaal naar wens -> complete nieuwbouw badkamer

Dit is misschien geen renovatie maar buiten het slopen zijn de werkzaamheden vergelijkbaar omdat meestal ook alle leidingen naar wens aangepast moeten worden.

A4. Huidige slaapkamer ombouwen naar een badkamer

Dit soort verbouwingen komen meestal in oude herenhuizen voor omdat deze vaak nog grote slaapkamers hebben met in verhouding veel te kleine badkamers.

A5. Een tweede badkamer op zolder

Dit soort badkamer renovatie projecten kunnen zeker wat arbeidsintensiever zijn omdat er meestal ook compleet nieuwe leidingen naar de zolder getrokken moeten worden en er dus veel werkzaamheden buiten de badkamer zijn.

B. Badkamer renovatie tips

B.1 Laat de badkamer duurzaam renoveren zodat deze zeker 30 jaar meegaat.

Dit houdt veel technische en project afhankelijke onderwerpen in. Onder andere goede ventilatie, goede indeling en douchecabines die ook goed kunnen ventileren. Een altijd gesloten cabine ventileert bijvoorbeeld slecht. Ventilatie kan het beste via een huis ventilatie soms zelfs met een vocht sensor. Maar nog veel belangrijker is bijvoorbeeld de manier waarop de drain wordt afgedicht en welke drain er wordt gebruikt. Maar zelfs de voegen zijn een belangrijk onderwerp. Deze zijn bijvoorbeeld ook volledig onderhoudsarm mogelijk. Dit zijn slechts drie van de velen voorbeelden.

B.2 Vervang de leidingen als het om een oudere badkamer gaat.

Het is niet veel meer werk maar dan heb je alles in het meest moderne water systeem dat praktisch gegarandeerd niet kan lekken. Niet te vergelijken met ouderwetse koperleidingen. Waar één enkele slecht gesoldeerde koppeling een zware lekkage kan veroorzaken en soms een totaal schade van de badkamer.

B.3 De indeling van de badkamer is essentieel, laat je hier goed over adviseren.

Het is meestal onwaarschijnlijk dat je zelf de meest optimale indeling én dan nog de optimale posities en maten van tegels en sanitair kan vinden. Het is echt vakwerk waarvoor je reeds honderden badkamer renovaties gedaan moet hebben. Een adviseur met veel ervaring kan uit een (kleine) ruimte dus veel meer uithalen. Zo kan het zijn dat je de douche net onnodig groot maakt, ten koste van de ruimte bij de wastafel of omgekeerd. Het gaat soms om 5-10 cm, die je vervolgens 30 jaar kan gaan irriteren. Door goed advies kan je dit soort fouten voorkomen. Laat je altijd door iemand adviseren die niet alleen badkamers verkoopt maar deze ook na de oplevering functioneel bekijkt. De meeste verkopers in winkels hebben deze ervaring niet. Er worden badkamers verkocht maar nooit gezien of het verkochte daadwerkelijk werkt en functioneel is. In winkels krijg je dus goed advies over materiaal en zeer verschillende  producten, maar meestal niet een optimaal advies over de technische en praktische zaken.

B.4 Bij sanitair is kwaliteit belangrijk maar vergis je niet…. duurder is niet altijd beter..

Vroeger kocht iedereen Grohe, nu is het niet meer zo. Hetzelfde geldt voor Mosa of VB tegels.

Grohe kranen zijn kwalitatief zeker goed maar er bestaan betere producten met betere service die minder kosten. En in het geval van Mosa Tegels of V&B is duurder absoluut geen garantie  voor kwaliteit. Bijvoorbeeld is het tot nu toe weinig bekende merk RAK veel goedkoper en kwalitatief beter. En als je je erin verdiept ontdek je dat het toevallig ook de grootste producent ter wereld is. Badkamer renovaties met RAK resulteert in optimale kwaliteit en betaalbaarheid.

B5 Bij een badkamer renovatie heb je ook opties waar je zelf soms niet opkomt.

Of juist dingen waarvan je denkt dat het handig is, maar eigenlijk helemaal verouderd.

B6 Verlaagd plafond is zeker een goede tip bij badkamer renovaties.

Verlaagde plafonds dienen altijd met een metal stud en geen houten rachel werk verricht te worden. Anders verhoog je het risico op scheurvorming omdat de badkamer vaak extreem nat is en vervolgens weer helemaal uitdroogt waardoor er spanning in hout kan ontstaan.

Als je het verlaagt  dan doe je er altijd spotjes in. Verder is het ook een goed moment om de ventilatie boven de douche te plaatsen als deze nog niet op die plek zit. Verder verlaag je het dat je zo mooi mogelijk met grote tegels uitkomt en niet ineens een dun randje aan de bovenkant krijgt.

C. Kost van een badkamer renovatie.

Als je je door een ervaren adviseur laat begeleiden kan je altijd het meest voordelig uitkomen. Tenminste heb je dan de optimale verhouding tussen praktisch, betaalbaar, onderhoudsvriendelijk en m

C1 Badkamer renovatie kost gemiddeld 8000 – 12000 EURO

Als wij van een renovatie van een ruimte uitgaan van 220 cm x 260 cm met een hoogte van 240 cm in een huis met een bouwjaar niet ouder dan 1980, dan kan je in het algemeen voor 10.000 EURO een moderne, strakke en zelfs luxe badkamer renovatie inclusief bouwmateriaal, sanitair en tegels krijgen. Dus zonder meerkosten, een all in badkamer renovatie van slopen tot oplevering. Bij kleine badkamers kan de prijs iets naar beneden. Bij grote badkamers gaat de prijs misschien 12.000 euro, maar veel meer is echt niet nodig.

C2 Badkamer renovaties met veel maatwerk kan ook 15.000 euro kosten

Een badkamer renovatie met het allernieuwste sanitair zoals een sunshower of betonciré inbouwkranen kan snel rond de 15.000 euro kosten. Maar ook hier is dit zo’n beetje het maximum wat nodig is.

C3. Badkamer renovaties tussen 20.000 euro en 75.000 euro

Bij dit soort badkamers ligt de prijs voornamelijk in het exclusieve sanitair en tegels. Het gaat vaak niet eens om veel betere kwaliteit maar om de exclusieve vormen, kleuren en materialen.

De prijs voor arbeid gaat dan natuurlijk ook omhoog omdat je voor dit soort producten vaak nog meer ervaring moet hebben. En wat nog veel belangrijker is, is het risico bij schade dat  vele malen hoger is voor de installateur dan bij normale badkamers.

C3 Let erop dat je niet te zuinig bent

Tegenwoordig mag zelfs een timmerman, die nog nooit een complete badkamer zelf heeft verbouwd, badkamer renovaties aanbieden. Er zijn geen certificaten of keurmerken die een garantie voor het werk van de bouwvakker geven, ook al wordt  het voor marketing doeleinden vaak gebruikt. Er is geen instantie in Nederland die kan garanderen dat de uitvoerder een echte vakman is. Let daarom altijd op referenties. Laat je niet alleen door prijs verleiden, maar luister ook naar je gevoel. 500 euro sparen op een project 10.000 euro kan soms een fatale beslissing zijn.

Hetzelfde geldt als je het zelf wilt doen en eigenlijk nog geen ervaring hierin hebt. Het kan natuurlijk een leuke ervaring zijn maar meestal valt het tegen en eindigt in een erg tegenvallend resultaat. Vaak moet je zelf gebouwde badkamers regelmatig op diverse mankementen herstellen. Als je alles bij elkaar optelt, dan kom je buiten het matige resultaat nog duurder uit.

C4. Kosten voor het bouwmateriaal niet vergeten

Onder het bouwmateriaal wordt verstaan het installatie materiaal zoals alle koppelingen, waterleidingen, tegellijm, voegen, kitten, ytong blokken, metal stud profielen, gipsplaten, betongebonden stuc, egaline, diverse isolatie producten, verf , acryl, profielen, elektra, spotjes, schakelmateriaal, bevestigingsmiddelen en nog honderden materialen meer.

In een badkamer kan je makkelijk 200 verschillende producten gebruiken die allemaal aangeschaft moet worden in verpakkingen waar je wat van overhoudt. Dat betekent dat je na de verbouwing een hoop materiaal weg moet gooien. Over het algemeen kan het bouwmateriaal in bouwmarkten snel 1500-2000 euro kosten. Bij een vakman is dat bouwmateriaal al inclusief sloopwerk, sanitair, de arbeid en de garantie in de gemiddelde prijs van 10.000 euro inbegrepen.

C5. En vergeet de afvoerkosten niet

Bij renovaties van badkamers heb je een hoop afval. Een 3m3 container is vaak niet voldoende, je moet snel denken aan een 6m3 container. De kosten voor een container kunnen snel 300 euro en meer zijn, afhankelijk in welke regio je woont en welk containerbedrijf je benadert.

D. Stappenplan voor een badkamer renovatie

D1. Maak een afspraak

Maak een afspraak met een ervaren adviseur die dus ook veel over de praktijk weet en niet vanuit de boeken sanitair en tegels verkoopt. De adviseur moet jullie alles over badkamers kunnen vertellen wat voor jullie project van belang is. Meestal met een goed advies over posities van het sanitair, type sanitair en veel meer.

D2. Goed gevoel belangrijk

Ga altijd verder zoeken als je het gevoel hebt dat de prijs te hoog is of je hebt niet een zeer goed gevoel dat je bij een vakman bent. Doe niets overhaast, het is een serieuze investering en een project waar je 30 jaar van wilt genieten.

D3. Sanitair en tegels

Sommige vakmannen kunnen ook sanitair aanbieden. Als dat niet het geval is, dan ga je naar een sanitair winkel. Bouwmarkten zijn over het algemeen eerder voor doe-het-zelfers of voor een extreem lage budget. De tegelkwaliteit en keuze bij bouwmarkten is meestal niet A of B maar eerder C of D, ook als ze het in hun normen A kwaliteit noemen. Een ervaren tegelzetter kan je snel het verschil laten zien. En de beste tegelzetter kan een slechte tegel niet zo plaatsen zodat het eindresultaat dan perfect is. Voor overig sanitair zijn bouwmarkten ook niet niet erg sterk. Dus als je het mooi en goed wilt hebben, ga naar een specialist. Als je de badkamer zelf wilt verbouwen, dan is een bouwmarkt vaak eerder het juiste adres omdat het eindresultaat van het tegelwerk vaak minder mooi is ten opzichte van een ervaren tegelzetter. Het eindresultaat door een betere tegel wordt dan ook niet mooier.

D4 Knopen doorhakken

Maak een keuze. Ook als het moeilijk is, moet je soms de knoop doorhakken. Er zijn zat mensen die jaren over een badkamer keuze doen en dan niet meer weten wat hun oorspronkelijke idee was. Laat je goed adviseren, dan kan je er binnen 2 weken uit zijn.

Maar let op, het gevoel moet goed zijn. Doe het liever niet als je bij de vakman geen goed gevoel hebt.

D5 Project uitvoering inplannen

Maak een afspraak wanneer de badkamer renovatie uitgevoerd moet worden. Houdt voor een badkamer verbouwing 2 tot maximaal 3 weken aan. Daarna volgt dan het starten van de verbouwing, de oplevering en vervolgens genieten van het resultaat! Laat je het duur een minder ervaren klusser doen ga eerder van 4-5 weken uit voordat je de badkamer kan gebruiken.

E.Project fase bij een badkamer renovatie

E.1 Project aanvang

Eerst wordt het project doorgenomen en bekeken of er wijzigingen zijn ten opzichte van de  aanwezige tekeningen. Als het sanitair op locatie is, wordt alles nagekeken op ongewone dingen die aanwezig zijn en van invloed zijn op posities van het water, afvoer cv en dergelijke.

Bij badkamer renovaties wordt gestart met het afplakken van het looppad vanaf de deur naar de project ruimte en eventueel nog een ruimte naast de badkamer waar het sanitair en gereedschap tijdens het project worden opgeborgen. Veel mensen vergissen zich, maar voor een badkamer is een hoop gereedschap en bouwmateriaal nodig dat direct naast de badkamer aanwezig moet zijn. Ander kost het telkens naar beneden lopen, naar de bus of garage extreem veel extra tijd.

E2. Slopen

Elke badkamer renovatie begint natuurlijk met sloopwerkzaamheden. Dit is ook meteen het meest arbeidsintensieve werk omdat er in één tot twee dagen 3-9 m3 afval ontstaat. Er wordt vaak meer dan 1500 kg, soms zelfs meer dan 2500 kg, gesloopt en vervolgens in zakjes van maximaal 25 kg naar beneden gebracht. Je loopt dus snel 50 tot 100 keer op en neer met afval naar beneden. Daarom dient de container altijd zo dicht mogelijk bij de ingang geplaatst  te worden. Tijdens het slopen wordt het cv systeem ook geleegd en het water afgesloten. Na het slopen worden de leidingen afgedopt en s’avonds is het water weer beschikbaar.

E3. Tekeningen en tegelplan

Als er geen tekening aanwezig is, wordt meestal op dat moment nog een 3D tekening gemaakt en een tegelplan uitgewerkt. Zodat de gemaakte afspraken duidelijk zwart op wit staan. Het is niet echt professioneel om zonder een tekening te werken. Zelfs als iemand vertelt dat hij zoveel ervaring heeft en dat niet nodig heeft. De tekening is meer voor de klant zodat deze ziet wat hij eigenlijk heeft afgesproken voor de badkamer renovatie en met een rustig gevoel het project uit handen kan geven.

E4. Freezen.

Na het slopen is pas alles zichtbaar. Over het algemeen is dat dan ook het moment om het hele project definitief door te nemen en de laatste kleine wijzigingen zo nodig aan te passen. Als alles definitief is en alle hoogtes van sanitair zoals toilet, wastafel en kranen definitief bepaald zijn, wordt gestart met het freeswerk voor de leidingen, drain en afvoer.

E5. Verleggen van leidingen.

Dit is vaak het meest onzichtbare werk en daarom wordt het ook ondankbaar werk genoemd. Het is erg belangrijk maar meestal kan je als consument niet zien hoeveel denkwerk en arbeid erin zit. Tegelwerk is dan ook meer geliefd bij de vakmannen omdat de consument snel het mooie resultaat ervan ziet.

E6 Verlaagd plafond

Verlaagde plafonds zijn optioneel en niet altijd nodig maar als er 750 euro budget voor over is, is het altijd het geld waard. Een badkamer is dan veel mooier belicht. En het ziet er sfeervol uit. Het plafond wordt vaak op 240 cm gemonteerd om met de gangbare tegels van 30×60 of 60×60 mooi op 240 uit te komen. Aangezien de meeste badkamer renovaties in huizen met een plafond hoogte tussen 247cm en 252 zijn, is dat geen onnodige verlaging omdat je voor een plafond tussen 7en 10 cm nodig hebt.

E7 Koofjes en muurtjes

Ook al wordt dit meestal te vaak gedaan, zijn muurtjes of koofjes soms nodig omdat sommige dingen niet in de muur weggewerkt kunnen worden zoals dikke afvoerbuizen, ventilatie buizen, en soms oude gasbuizen.

E8. Reparaties en egaliseren

Eén van de laatste werkzaamheden voordat een badkamer tegel klaar is, is het repareren van gaten, beschadigingen op de muren en soms ook het stucen van muren. Let op: in de badkamer mag nooit gipsgebonden stuc gebruikt worden als ondergrond onder de tegels. Dit wordt helaas nog veel te vaak gedaan. Het kan goed gaan, maar het risico dat de tegels los komen van dit stukwerk is erg groot. Als dat gebeurt, dan heb je een badkamer vol met losse tegels welke allemaal opnieuw met cement gebonden stuc zoals ardex 950 gestuct moeten worden en dan opnieuw betegeld en opgebouwd.

E9. Storten van de dekvloer.

Dit is eigenlijk alleen bij oudere huizen nodig als je eerder een houten vloer had. Dan moeten er zwaluw platen komen met hierover een nieuwe dekvloer. Bij badkamers waar je al een dekvloer hebt, is meestal een dunne laag egaline nodig om de vloer vlak te krijgen.

E9. Isolatie van vloer, wanden en hoeken.

Dit wordt als het meest belangrijke beschouwd, maar toch is dat niet het geval. Ongeacht of je deze werkzaamheden goed of niet uitvoert, de badkamer gaat lekken als je de uiteindelijke isolatie bij de drain niet goed uitvoert. Dit is helaas niet makkelijk en daarom is misschien ook het myth verbeid dat drains altijd lekken. Dit voorkom je door veel ervaring. Als je weet hoe je het moet doen dan lekt het niet.  

E10. Tegelwerk van wanden.

Er word altijd met wanden gestart. Als deze betegeld zijn worden deze gevoegd.

In de hoeken blijft dan een kier van een hele mm.

E11. Tegelwerk van de vloer.

Op de dag als de vloer wordt gedaan, wordt meestal nog het plafond geverfd als het stukwerk al droog is. Dan wordt de vloer betegeld, uiteraard met een afloop alleen in de doucheruimte.

De vloer kan dan pas een dag later gevoegd worden.

E12. Kitwerk

Kitwerk is heel ander werk ten opzichte van tegelwerk, stucwerk of loodgieters werk. Je moet er gevoel voor hebben omdat je het niet meer kan corrigeren. Als je het wilt corrigeren, dan is het extreem tijdsintensief omdat je alles eerst moet verwijderen.

E13. Montage van het sanitair.

Tijdens de montage zie je pas of alles goed gebouwd is. Is het werk tot hier niet optimaal uitgevoerd, dan ga je bij de montage problemen krijgen. Zo kan de muur misschien met 3 mm niet haaks zijn en dan is het soms al onmogelijk om een geleverde douchecabine te plaatsen. Is de afvoer niet optimaal, dan kan je de la van het meubel niet openen en uiteindelijk moet je tegels breken en de afvoer aanpassen. Zo zijn er nog talloze andere voorbeelden. Goed vakwerk betaalt zich bij de montage terug. Gaat de montage volgens de geplande tijd, dan is meestal alles ook goed voorbereid geweest. Duurt de montage één of misschien meerdere dagen langer, dan weet je bijna zeker dat er iets degelijk fout zat bij de voorbereiding.

E14. Misschien het belangrijkste van de hele badkamer

Dit is het afdichten van de drain. Er zijn zeer verschillende drains en er zijn net zoveel technieken om deze af te dichten. Er zijn geen echte voorschriften op welke wijze dit moet gebeuren. Zo heeft iedereen zijn eigen methode. De ene methode goed, de andere dramatisch slecht. Om een drain zo af te dichten dat deze ook 30 jaar en langer dicht blijft, is een vak apart. Voor wie het kan is het makkelijk en is er sneller mee klaar ten opzichte van het afdichten van een douchebak. Vergeet niet dat het materiaal voor de afdichting van een drain best kostbaar is en daarom wordt deze ook zelden toegepast. Alternatieven die er eigenlijk niet geschikt voor zijn worden dan toegepast.

E15. testen van een badkamer

Je denkt misschien dat op de laatste dag de badkamer compleet getest kan worden. Meestal is dat niet mogelijk. Op de laatste dag wordt in de meeste gevallen nog de douchecabine afgekit en de kit moet 24 uur drogen voordat je kan douchen. De badkamer kan je meestal uitgebreid testen De meeste vakmensen hebben een onderhoudstermijn van 30 dagen en een garantie van 1 jaar. Langere garanties op het werk bestaan niet. Dat heeft met de verzekeringen te maken die in het uiterste geval 12 maanden verzekeren. Dat heeft ermee te maken dat je bijvoorbeeld de waterdichte laag zelf kan beschadigen door het gebruiken van agressieve schoonmaakmiddelen. Dit is in het eerste jaar erg onwaarschijnlijk maar als je het regelmatig doet zal de kit na een aantal jaren loslaten. Een goede drain afdichting kan veel meer hebben, maar ook daar zijn agressieve middelen echt af te raden.

F.Badkamer renovatie mythen

F1. Douchebak is veiliger tegen lekkages dan een drain.

Niets is minder waar. Beide kunnen lekken en eigenlijk is een douchebak zelfs moeilijker om deze 100% waterdicht te maken voor de volgende 30 jaar. Bij een douchebak heb je met veel meer factoren te maken omdat je op een dunne acrylbak staat die door jouw gewicht altijd een beetje kan buigen, zelfs als alles optimaal geplaatst en bevestigd is. Bij een drain heb je dit soort problemen niet. Alles is massief en zelfs als je 200 kg bent, dan kan er door het gewicht niets met de afdichting gebeuren.

F2. Er is een drempel bij de douche nodig.

Dit zie je soms in goedkopere hotels en vakantie parken. Als je een badkamer laat renoveren accepteer dan nooit een drempel. Dit is in ieder geval een duidelijk teken dat je geen vakman heb ingehuurd.

F3. Badkamer moet voor de drain verhoogd worden.

Bij een renovatie is het makkelijker als je niet hoeft te freezen. Je stort dan een extra laag dekvloer. Dit is echter niet nodig en niet praktisch. Zo zie je bij sommige badkamers een 15 cm dikke vloer, dit is in de meest gevallen helemaal overbodig. Natuurlijk hangt ook alles van de juiste drain af. Als je een verkeerde drain aanschaft, is het soms nodig om 3-5 cm hoger te gaan ten opzichte van een optimale drain waar je praktisch op de oude hoogte blijft, misschien 1,5 cm voor de tegel en lijm verliest.

F4. Inloop douche gaat altijd spetteren

Dat is niet het geval als je alles optimaal plant. Een voldoende grote douche met juiste afstand van de stortdouche of douchekop tot het einde van de inloopdouche is wel belangrijk. Dus het kan helemaal fout gaan als je het zelf plant zonder ervaring. Maar over het algemeen kan je een inloopdouche hebben zonder dat de hele badkamer vol water loopt.

G. Badkamer Renovatie: LET OP  NO-GO

G1. Whirlpool wel of niet

Een whirlpool bad klinkt leuk, maar vergis je niet hoeveel onderhoud er nodig is om er lang plezier van te hebben.

G2. Neem geen mozaïek.

Ook hier vergeten de meeste mensen dat mozaïek in de winkel of in een folder niet te vergelijken is met mozaïek in een werkende badkamer. Omdat er zoveel voegen zijn, is het werkelijk een ramp om het te onderhouden. Er zijn oplossingen om het helemaal onderhoudsarm te doen, maar dan gaat de prijs vier keer of meer omhoog ten opzichte van normale tegels en dat wil dan meestal niemand investeren. En op de vloer is mozaïek helemaal een no-go, tenminste in de normale varianten die je zeer moeizaam schoon krijgt.

G3. Glas blokken in de badkamer zijn echt helemaal uit

Daar valt echt niet meer veel over te zeggen. Als je 1 cm dikke betonnen voeg mooi en onderhoudsarm vindt, die je tussen de blokken meestal krijgt dan …

G4. strip op ooghoogte

Wie dat nog vraagt, leeft echt in het verre verleden wat betreft smaak.

G5. Nogmaals, laat je nooit een drempel aanpraten

In de douche moet de afloop goed zijn en de douche groot genoeg, maar een drempel in een badkamer is gewoon fout.

G6. Anti schimmel verf

Dit is geen oplossing maar een tijdelijk middel. Als een badkamer te vochtig is, krijg je overal schimmel. Niet alleen op het plafond, maar ook in de voegen en zelfs bij de silicone kit in de hoeken. Je moet dus geen anti schimmelverf gebruiken, je moet het ventilatie probleem oplossen.

G7 Anti slip tegels

Dit is eigenlijk ook niet meer nodig. Tegenwoordig kan je geweldige ruwe badkamertegels krijgen, daar glij je niet op uit.  Echte anti slip tegels zijn weer een ramp in het onderhoud en tegenwoordig niet meer nodig.

G8 Aluminium plafonds

Dit is echt helemaal overbodig, lees dan over verlaagde plafond hier.

G9 Te grote drains

Koopt nooit een drain voordat je met jouw installateur overlegt hebt. Er zijn drains waarvoor je de badkamer eerst moet verhogen en dat is echt overbodig, niet mooi en onnodig werk. Koop dan direct een juiste drain voor jouw situatie.

 

H. Onderhoud na een badkamer renovatie

H1. Maak de drain regelmatig schoon.

Vaak denken mensen dat de afvoer niet goed is aangelegd als na twee maanden ineens de drain overloopt. Maar meestal hebben ze de drain gewoon nauwelijks of nooit schoongemaakt of niet op de juiste manier. Je moet weten dat een drain eerder verstopt dan een douchebak of een bad omdat het sifon veel kleiner is. Het is geen drama maar je moet een drain gemiddeld één tot twee keer per maand schoon maken. Als je lang krullend haar wilt behouden, dan is onderhoud soms twee keer per week nodig.

H2. Gebruik geen antikalk reinigers

H3. Gebruik groene zeep

Bespaar tot 40% - Gratis Offerte Aanvraag in 15sec

  
Please leave this field empty.